Πέμπτη 2 Αυγούστου 2007

Go-Live!

Ναι κυρίες και κύριοι (κι αγαπητά παιδιά)! Τελευταία μέρα πριν το live! Ε ρε γλέντια. Φυσικά και όλα πήγαν καλά. Φυσικά και δεν υπήρχε εκνευρισμός. Φυσικά και όλοι ήταν σε κατάσταση απόλυτης ηρεμίας και λειτουργούσαν υπό καθεστώς απόλυτης συναδελφικότητας. Μισό να αφήσω το φτυάρι.

(ουφ... βαρύς ο τελευταίος manager...)

Εννοείται ότι τα παραπάνω είναι μαλακίες και όποιος έχει περάσει, έστω και σαν κομήτης, από D-Day - 1 καταλαβαίνει τι εννοώ. Όλα (μα όλα ρε γαμώτο) πάνε στραβά! Γαμώ τον Μέρφυ μου και τους νόμους του! Κράτα τους για τον εαυτό σου ρε άνθρωπε! Εμάς τι μας τυραννάς;

Μαλακία 1η: Ξεκινάς να βγάλεις ένα σύστημα live στη μέση της βδομάδας (ναι... χάνετε πόντο με το ξεκίνημα).

Εδώ τι να πεις; Παντελής έλλειψη management ή φτήνια; Ο υπόλοιπος πληθυσμός γιατί βγαίνει παραγωγή Παρασκευή απόγευμα δηλαδή; Επειδή είναι μαζοχιστές και γουστάρουν να δουλεύουν σαββατοκύριακα; Όχι βέβαια. Το κάνουν οι άνθρωποι για να προλάβουν το πρώτο κρίσιμο 24ωρο! Το κάνουν για να μην έχουν 850 κανίβαλους... εεε... χρήστες εννοούσα, να λένε τη μία μαλακία μετά την άλλη για κάτι το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Αλλά τι να κάνεις. Τους άρεσε η ημερομηνία: 01/08/2007. Αν προσθέσετε τα ψηφία (άθροισμα 19 για επίπεδο manager και πάνω) και πολλαπλασιάσετε με το 35,052631578947368421052631578947 βγαίνει το 666. Ήταν σημαδιακό...

Μαλακία 2η: Κάνεις patch installation με αδοκίμαστο κώδικα μέσα στο τελευταίο 8-ωρο πριν τη παραγωγή κατευθείαν στη παραγωγή!

Νομίζω ότι ο Καίσαρας το είπε καλύτερα: "Και εσύ μαλακία Βρούτε;" Το γεγονός ότι σε άλλες χώρες ο κώδικας παγώνει δύο βδομάδες πριν τη παραγωγή δεν χτύπησε σε κανέναν καμπανάκια φυσικά. Μόνο κάτι κουδούνες να βάρεσαν, αλλά πού αυτιά να ακούσουν. Φυσικά και έσκασε το σύστημα. Τι νομίζετε δηλαδή; Ότι θα μας έκανε τη χάρη; 6 ώρες (κατά τις οποίες το σύστημα χρησιμοποιείται στο 100%) πήγαν χαμένες. Και όχι μόνο χαμένες, αλλά με πρόστιμο από πάνω! (Αν είχε την ιδέα για installation της τελευταίας στιγμής κάποιος ταπεινός αναλυτής θα είχαν πέσει πάνω του θεοί και δαίμονες).

Μαλακία 3η: Βάζετε migration, tests και τελειωμένους managers στο σύστημα κατά τη διάρκεια του installation και τους δίνεις προτεραιότητα.

Εδώ δεν έχω να προσθέσω κάτι. Τι θα μπορούσα να προσθέσω ούτως ή άλλως; Ροζ ελεφαντάκια να κάνουν stress tests στα καλώδια του συστήματος; Κανέναν φακίρη να δοκιμάζει τα pinάκια των CPU; Α, ξέρω. Να ξεκινήσουμε να κάνουμε cluster-availability crash tests (για όσους δε γνωρίζουν είναι η τεχνική Ρίχτω-Μήτσο-να-δούμε-αν-τα-υπόλοιπα-συνεχίζουν-να-δουλεύουν-... μέσες-άκρες...) στη παραγωγή! Φυσικά! Πώς θα περνούσε αλλιώς η μέρα μας; Να μη μιλήσω για τα παράπονα: "Αργεί πολύ το σύστημα!", "Η εφαρμογή τρώει κολλήματα.", "Είναι σα να επικοινωνώ με παραπληγικό. Καθυστερεί πολύ." Με το συμπάθιο κιόλας, την παλεύεται; Τρέχει ο καθένας τη παπαριά του και περιμένετε το σύστημα να είναι στα καλά του; Τυχεροί είμαστε που δεν είδαμε ένα ζευγάρι καλώδια να βγαίνουν από κάθε server, να μας δίνουν τους σκληρούς δίσκους και να πηγαίνουν διακοπές.

Μαλακία 4η: Παραπονιέσαι ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα η εγκατάσταση του patch!

Δηλαδή, είσαι μαζόχας. Ή καλύτερα, θέλεις να χτίσεις εκκλησία, γιατί από τα καντήλια που θα φας θα την χτίσεις. Που θα πάει! Επειδή όμως είμαι στις καλές μου, ας υποθέσουμε ότι σε κάποια χ πραγματικότητα, εναλλακτικής διάστασης ενός άλφα παράλληλου σύμπαντος έχεις δίκιο. Σε αυτή τη πραγματικότητα όμως δεν σου έχει περάσει από το μυαλό ότι όλα τα προηγούμενα επηρεάζουν αρνητικά, έτσι δεν είναι; Η τρύπα που έκανε το βλήμα περνώντας δεν ήταν αρκετά μεγάλη για να σκεφτείς κάτι τέτοιο, σωστά; Μήπως σε έχει πειράξει και εσένα η τρύπα του όζοντος ή απλά έχασαν κάποιο στοίχημα οι γονείς σου με το Θεό; Να το ψάξεις.

Μαλακία 5η: Είναι 04:30 η ώρα το ξημέρωμα (μετά από 20 ώρες δουλειά χωρίς διάλειμμα) και παίρνεις τηλέφωνο για n^1000 φορά για μάθεις το status και να μου πεις να κάνω ακόμα ένα "μικρό πραγματάκι". Τι να έχει αλλάξει στο status δηλαδή μέσα στα προηγούμενα 5 λεπτά; Να κηρύχτηκε πόλεμος; Έπεσε το Βατικανό στα χέρια άθεων; Βγήκε πρωθυπουργός ο Λεβέντης; Ή μήπως έκανε ξαφνική προσθήκη τεχνητής νοημοσύνης ο Μπους; ΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ υπάρχει νέο μην ανησυχείς καθόλου. Δεν θα σε ειδοποιήσω! Θα το κρατήσω για μένα! Γουστάρω να με παίρνεις συνέχεια τηλέφωνο και να μου διακόπτεις τους συρμούς των σκέψεών μου. Και φυσικά, έχω όλο το χρόνο δικό μου για να κάνω κάθε "μικρό πραγματάκι" που θέλεις. Μπορώ να βάλω και ένα πινέλο στο κ*** να βάφω τα κάγκελα παράλληλα αν μου το ζητήσεις!

Απίστευτα νεύρα. Τρελή αϋπνία; Καντήλια σε όλους και για όλα. Η κατανάλωση πίτσας έχει φτάσει στα όρια τρέλας. Η κατανάλωση π... Άσε. Δε το λέω γιατί θα μας γράψει το ηθών που δε κόβουμε και αποδείξεις για υπηρεσίες.

Κάποιοι απλοί κανόνες λογικής δε μπορούν να μπουν ώστε να αποφεύγονται αυτά; Πρέπει να βαράμε τελικές συνεχώς δηλαδή; Τα νεύρα μας πρέπει να είναι τσατάλια μόνο και μόνο γιατί ορισμένοι έχουν χάσει το μπούσουλα (όχι ότι τον είχαν κάποτε, αλλά λέμε τώρα); Και άντε, ας πούμε ότι κανένας δεν το σκέφτηκε αυτό νωρίτερα στην ιστορία της ανθρωπότητας, είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνεις ότι όταν όλοι συνεχώς ρωτάνε αν λύθηκε το πρόβλημα το πιθανότερο είναι ότι δεν θα λυθεί ποτέ γιατί σπαταλάτε χρόνο και σπάτε τα νεύρα του κόσμου.

Δύσκολα τα ερωτήματα στη μακρινή χώρα της Φρουτοπίας από ό,τι φαίνεται.

Τουλάχιστον βγήκε η εφαρμογή στη παραγωγή χωρίς πολλά πανηγύρια. Αυτά άρχισαν μετά!... Άντε, και με τις υγείες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: